Před 105 lety se v Plzni narodil plukovník in memoriam, pilot RAF Karel Pavlík.
Karel Pavlík se vyučil písmomalířem. Prošel udržovacím výcvikem na letišti v Borech a Přibyslavi na jednomotorovém školním dvouplošníku Praga E-39. Nalétel 84 letů v celkové délce 14h 44 m. Z okupované vlasti unikl přes Polsko do Francie, po její kapitulaci do Anglie. 5. května 1942 byl jako pilot 313. československé stíhací perutě sestřelen při leteckém souboji nad Belgií.
V roce 1946 byl in memoriam povýšen do hodnosti rotmistra, v roce 1991 plukovníka.
Karlu Pavlíkovi byl v Belgii zřízen pomník. K jeho odhalení vyšel v belgickém časopise Contakt článek, kde se mimo jiné uvádí: „…28. srpna 1999 byla v obci Dranouter odhalena stéla na paměť seržanta Pavlíka na místě, kde se 5. května po leteckém souboji zřítil se svým Spitfirem. Byl jedním ze stíhačů, kteří chránili bombardéry v akci Circus 157 (nálet na elektrárnu v Lille)…“ V roce 1945 se spojencům podařilo Pavlíkovo tělo vyzvednout a byl pohřben na hřbitově v Ypres.
Karel Pavlík je jedním z doubravecké trojice RAF Pavlík – Šindelář – Záleský, kteří za 2. světové války padli a mají pamětní desku na budově školy v Plzni – Doubravce. Tam si jej dnes připomněla i Plzeň položením věnce.
Čest jeho památce, nikdy nezapomeneme !!!