Odznak 2. americké pěší divize s indiánem v bílé hvězdě nosí dodnes jako poctu USA tisíce Čechů. Divize prošla z Normandie přes Belgii a Německo 7. května 1945 do Plzně. Za druhé světové války přišla do Evropy s 15.000 vojáky a během bojů přišla o 3500 mužů. Byly to vysoké ztráty, řekl dnes ČTK Ivan Rollinger z muzea Patton Memorial Pilsen u památníku 2. pěší divize na Chodském náměstí, který byl vybudován na jaře 1990 jako první pomník americké armádě v Plzni. V Plzni dnes pietním aktem u památníku začaly čtyřdenní Slavnosti svobody, oslavy osvobození města americkou armádou a konce druhé světové války.

„Odznak 2. pěší divize s hlavou indiána – válečníka v bílé hvězdě nosili a nosí dodnes jako symbol USA hodně Čechů. Mají ten klasický zelený jacket a indián na rukávu je symbolem osvobození. Za své si ho vzal také plzeňský hokejový klub,“ řekl Rollinger. Nášivku nebo odznak má na oděvu podle něj spousta plzeňských „srdcařů“ dodnes.

Ve 2. pěší divizi bylo hodně mladých mužů. „Někteří kluci dokonce falšovali doklady a v 16,5 letech se postaršili, aby mohli jít do války. Protože jejich bráchové už sloužili třeba v Tichomoří,“ uvedl Rollinger.

Divize byla podle něj sestavená už za první světové války 26. října 1917 a jako jediná vznikla mimo území USA ve francouzském Bourmontu. „Takže ten indián a ti jeho muži do Evropy vstoupili vlastně dvakrát,“ uvedl.

Za druhé světové války osvobodila 2. divize nejvíce měst a obcí v Plzeňském kraji – například Domažlice, Klatovy, Rokycany a Plzeň až následně po 16. divizi, a to 7. května. „A jako jedna z mála divizí si prošla skutečně celé území až do Plzně, z normandské pláže Omaha Beach přes tvrdé boje v severní Francii a největší boje v bitvě o výběžek v Ardenách,“ řekl kurátor a spoluzakladatel Pattonova muzea.

Pomník v Plzni vznikl v roce 1990 za přispění tehdejšího prezidenta Asociace 2. pěší divize. „Stejně jako vy teď stojíte před ním, tak jsem tam roky stával i já a sledoval, jak plukovník Earl Ingram hovoří o svých spolubojovnících a vzpomíná na ně. Mluvíval o obětech, které přinesli na cestě ke svobodě,“ uvedl dnes jeho vnuk major Chris Ingram, který byl v dalších desetiletích velitelem bojové čety 2. pěší divize a teď působí jako vojenský stratég v Evropě. Jeho děda zažil všech 337 dní bojů divize, která se probojovávala přes Francii, Belgii, Německo a nakonec dosáhla Plzně. „Vždy, když ty příběhy vyprávěl, tak jsem si uvědomoval, jakou cítí lásku a sounáležitost s těmi 3000 vojáky, kteří tak daleko nedošli. Vhánělo to slzy do očí. Ale když jsem ho požádal, aby vyprávěl, jaké to bylo, když přišli do Plzně, tak se vždycky rozzářil úsměvem,“ uvedl.

Příští rok na 80. výročí osvobození čekají Plzeň podle Rolingera velkolepé oslavy. „Už letos si tu osmdesátku připomínají v Normandii, v Ardenách v Belgii, v Lucembursku. Co do rozsahu jsou určitě plzeňské slavnosti s Normandií srovnatelné,“ dodal.

Zpravodajství ČTK | 03.05.2024