Na hlavním schodišti plzeňské radnice, u pamětních desek bratrstva 17. střeleckého praporu v Liége a 16. obrněné divize americké armády vzdali hold velvyslanec Spojených států amerických v ČR Bijan Sabet, velvyslanec Belgického království v ČR Grégoir Nicolas A. Cuvelier společně se zástupci města a rodin amerických a belgických válečných veteránů všem vojákům, kteří se v roce 1945 podíleli na osvobození Plzně.

Ještě předtím se americký a belgický velvyslanec setkali se zástupci města v Petákově salonku.

„Je to pro nás velká čest. Do České republiky jsme s manželkou přijeli před třemi měsíci a nyní jsme na první oficiální návštěvě Plzně. Viděli už jsme úžasnou přehlídku vojenských vozidel, Pattonovo muzeum, kde jsou vystaveny neuvěřitelné artefakty. Rovněž jsme hovořili s českými a americkými vojáky,“ sdělil Bijan Sabet.

„Jsem potěšen tím, že i belgičtí velvyslanci dostávají pozvání, vyvolává to ve mně pocit vděčnosti a pokory. A protože jsem tu letos jako velvyslanec naposledy, je to pro mě velmi osobní záležitost,“ uvedl Grégoire Nicolas A. Cuvelier, belgický velvyslanec s tím, že Belgičané jsou náležitě pyšní, že se mohli stát součástí osvobození jedné části Československa. „Letos je zřejmé, že kromě této pýchy pociťujeme také smutek. Před rokem jsme si události z května 1945 připomínali ve společnosti našich veteránů, mezitím nás belgičtí veteráni opustili a velice nám chybí. Jsem ale šťastný, že letos přijela početná delegace tvořící rodinné příslušníky zesnulých veteránů,“ doplnil Grégoire Nicolas A. Cuvelier.

zdroj: www.plzen.eu