Téměř dvouhodinovým vzpomínkovým aktem u pomníku Díky, Ameriko! si dnes stovky Plzeňanů, politici i váleční veteráni připomněli 77. výročí osvobození Plzně na konci druhé světové války. Druhým dnem tak pokračují pětidenní Slavnosti svobody – oslavy, při nichž si obyvatelé města připomínají, že Plzeň 6. května 1945 osvobodila americká armáda. I po téměř osmi desetiletích přijeli do Plzně tři veteráni z USA a dva z Belgie, kteří se dnešního pietního
Řečníci dnes kromě připomenutí obětí války a statečnosti vojáků, kteří prošli válečnými hrůzami a pomáhali zemi osvobodit, často zmiňovali válečnou situaci na Ukrajině a vzdávali hold jejím bojovníkům i občanům.
„Nebylo v naší historii zdaleka poprvé, kdy jsme vděčili Spojeným státům za mnohé. Ostatně USA stáli také u zrodu Československa v roce 1918. A stejně aktuální je jejich pomoc dnes, kdy na východ Evropy vtrhly jednotky válečného zločince (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Před jeho dalšími dobyvačnými choutkami je proto pro nás jedinou záchranou, že jsme členy nejsilnější vojenské organizace na světě – Severoatlantické aliance. A v ní hrají dominantní roli právě Spojené státy a jejich jednotky,“ řekla ve své řeči na pódiu ministryně obrany Jana Černochová, která potvrdila odhodlání být spolehlivým spojencem.
ČR podle ní nechce být pouze pasivním příjemcem pomoci, ale chce se na své obraně podílet také sama. Proto vláda podle Černochové rapidně navyšuje armádní investice. „A já jako ministryně obrany udělám vše pro to, abychom mohli co nejdříve naši armádu modernizovat,“ uvedla.
„Vážení váleční veteráni. Připomínání si vašich hrdinských činů je i po 77 letech pro nás všechny potvrzením, že bránit svobodu a demokracii je sice úkolem nelehkým, mnohdy bolestným, nicméně důležitým a zcela nezbytným. Thank you, boys!“ řekl plzeňský primátor Pavel Šindelář.
Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) se američtí osvoboditelé stali v éře komunismu obětí nevděku a lidé, kteří jim oprávněně děkovali, byli ze strany totalitní moci perzekvováni jako neposlušní imperialisté. „My už naštěstí otevřeně děkovat můžeme. A když se rozhlížím okolo, tak jsem moc ráda, že tak také ve velkém činíme,“ dodala. Připomněla, že se nesmí nikdy rezignovat na obranu svobody před novými nebezpečími. „Ruská ideologie, které dnes čelí Ukrajina, má stejné rysy jako nacistická a má stejně devastující účinky. Proto musí být poražena. Jsem moc ráda, že Američané i Češi pro to opět dělají maximum,“ dodala.
Americký chargé d’affaires Michael Dodman uvedl, že teď všichni musí znovu odhodlaně bránit hodnoty, za něž položili životy vojáci USA a dalších spojeneckých zemí. „Těmi jsou svoboda, demokracie, lidská práva a kolektivní bezpečnost,“ uvedl. Dodman řekl, že kromě dnes oslavovaných hrdinů je nutné zmínit také další, kteří dnes bojují za tytéž ideály jen o několik set kilometrů dál na Ukrajině. Po těchto slovech následoval potlesk všech přihlížejících.
„Doufali jsme, že se Evropa přes tato válečná zvěrstva přenesla. Věřili jsme, že dějiny lidstva jsou dějinami pozitivního pokroku. A přesto právě teď prožíváme historii znovu. Máme před sebou diktátora, který je posedlý myšlenkou obnovit svou říši. Ale z historie víme, že láska lidí ke svobodě jen tak nezmizí. Vzdáváme hold statečným ukrajinským mužům a ženám,“ řekl. Pozdravil všechny Čechy, kteří laskavě přijali Ukrajince prchající ze své vlasti před agresí.
Z pódia promluvili také všichni tři američtí veteráni. „Plzeň je mým druhým domovem. Kdybych se musel někdy z Ameriky odstěhovat, přistěhoval bych se sem. Pamatujme si, že svoboda není nikdy zadarmo a nemůžeme ji chápat jako samozřejmost,“ řekl 98letý veterán George Thompson.
Oslavy v Plzni, které už sledují v ulicích tisíce lidí, pokračují v sobotu, kdy je hlavní událostí slavnostní večer na náměstí, nazvaný Thank you, boys!. Končí v neděli, kdy je stěžejní dopolední jízda Konvoje svobody s 250 vojenskými vozy.
zdroj: www.ceskenoviny.cz