7.5.2021, autor: Barbora Hájková

Lidé je vítali, objímali, líbali a chystali jim květiny. Američtí a belgičtí vojáci, kteří v roce 1945 osvobodili západní Čechy, vzpomínali v rámci plzeňských Slavností svobody na šťastný konec druhé světové války.

Americký veterán, technický seržant 137. praporu technického zabezpečení 16. obrněné divize americké armády, George Thompson plzeňské slavnosti navštěvuje pravidelně od roku 1991. Loni a letos se však kvůli koronavirové pandemii s Plzní stejně jako ostatní veteráni spojil pouze on-line a zavzpomínal na euforickou dobu v květnu 1945.
„Výhodou obrněné divize je, že se její vojáci vždy vozí. Já jsem se na korbě GMC nákladního vozidla dostal přes Francii a Německo až do Československa,“ vyprávěl veterán s tím, že tito „mobilní“ vojáci tak díky vozům nikdy nespali venku na zemi. „Vždy jsme si někde našli nějaké místo na spaní, třeba stodolu, sklady a další objekty,“ dodal.

Šampaňské pro wehrmacht

Jeho nejšťastnější zkušeností bylo, když s ostatními vojáky narazili na obrovský sklad. „Viděli jsme v něm od podlahy až ke stropu naskládané velké bedny převázané drátem jako balík sena. Byli jsme zvědaví, co v nich je. Pak jsme si řekli heslo – voják se stará, voják má a jednu z beden jsme otevřeli,“ popsal veterán.
Jak velké bylo překvapení vojáků, když zjistili, že v bednách jsou naskládané velké láhve s francouzským šampaňským. „Podívali jsme na nálepku a na ní stálo, že je víno vyhrazené pro wehrmacht. Sorry, ale tohle Němcům vypijeme, řekli jsme si,“ usmíval se veterán.
Šampaňské pak naložili na korbu auta a vlastně kamkoliv, kam se vešlo, a pokračovali v cestě. „Do konce války zbývalo ještě několik dnů a my jsme se domluvili, že si jednu z těch lahví necháme na poslední den války. A opravdu, 6. května 1945, jsme si se svým nejlepším přítelem odšpuntovali šampaňské vyhrazené jen pro wehrmacht,“ řekl Thompson.

Květiny až do Plzně

Americký veterán Herman Geist pak zavzpomínal, jak 3. května 1945 osvobodil Domažlice. „Když jsme z Domažlic vyjeli, prodírali jsme se až do Plzně záplavou květin,“ sdělil.
Veterán Lincoln Harner pak poznamenal, že jej mrzí, že si tehdy nedal plzeňské pivo. „Doufám, že si ho stihnu dát příští rok,“ uvedl.
Koncentrační tábor v Holýšově

Američan Robert Muthersbaugh oslaví letos 100. narozeniny. Plzeň však od války kvůli zdravotním problémům nikdy nenavštívil. Muthersbaugh působil jako radiooperátor a jel na jednom z prvních vozidel, které se tehdy do Plzně dostalo. Místo, aby slavil konec války, onemocněl tuberkulózou a byl hospitalizovaný v nemocnici. „Bylo mi potěšením a poctou, že jsme mohli osvobodit Plzeň, české občany. Plzeňané nás krásně přijali, líbali nás, objímali, chtěli se s námi fotit. Byli úžasní,“ prozradil ve své zdravici veterán.

Zdravice natočili také belgičtí veteráni. Jedním z nich byl Louis Gihoul. V roce 1945 byl jeden z prvních spojeneckých vojáků, kteří přišli do koncentračního tábora v Holýšově. „Za těchto smutných okolností, kdy se nemůžeme setkat, bych chtěl všem Čechům říci, a především těm z Plzně, Holýšova a Žihle, jak moc mne mrzí, že nemohu být s vámi. Utěšuji se nadějí, že se budeme moci setkat v roce 2022,“ pověděl.

Zdroj: https://plzensky.denik.cz/zpravy_region/vypili-jsme-wehrmachtu-sampanske-vzpomina-americky-veteran-20210507.html