Dojetí i radost ze setkání, takový byl čtvrteční večer v on-line studiu Slavností svobody. S Plzeňany se spojili ti, kteří v květnu 1945 osvobodili západočeskou metropoli, váleční veteráni z USA a Belgie. Litovali, že ani letos do Plzně nemohou kvůli pandemii onemocnění covid-19 přijet osobně, ale věří, že se s Plzeňany sejdou příští rok. Povídání na dálku prostřednictvím moderních technologií bylo plné emocí. Ve studiu byli přítomni primátor města Plzně Martin Baxa, dále Pavla Kocourková a Tomáš Raboch, kteří veteránům každý rok při slavnostech svobody poskytují servis, a také moderátoři Ĺubomír Smatana a Michaela Vondráčková.

Někteří veteráni poslali předtočené zdravice, jiní se živě připojili k vysílání z Měšťanské besedy. Tady jsou vzkazy některých z nich.

„Jsem smutný, že letos neproběhne defilé v Plzni, ale chci především říci, jak moc si cením toho, že město Plzeň i v takovéto situaci Slavnosti svobody zorganizovalo a doufám, že se v příštím roce opět sejdeme naživo,“ vzkázal do Plzně Valère Gustin. Pavla Kocourková připomněla, že Valère Gustin je známý kreslíř a malíř a mnoho Plzeňanů má od něj doma karikaturu, protože při svých účastech na Slavnostech svobody neodkládal tužku a své obrázky věnoval těm, s nimiž se setkal.

George Thompson Plzeňany pozdravil ze svého domu v Oregonu a podělil se s nimi o válečné vzpomínky: „Byl jsem členem 16. obrněné divize. My jsme nikdy ve válce nechodili pěšky, vždycky jsme se vezli. Při osvobozování Evropy jsme jednou v nějaké stodole objevili spoustu beden. Bylo v nich šampaňské pro wehrmacht. Naložili jsme, co se dalo a slíbili si, že si nějaké lahve necháme na oslavu konce války, takže jsme v Plzni její konec zapíjeli skvělým šampaňským, které bylo původně určeno pro Němce.“

„Chybí mně vaše doteky, vaše objetí a také Konvoj svobody,“ řekl Plzeňanům Richard Pieper. „Chci ale moc poděkovat všem, kdo se i letos zúčastnili pietního aktu u památníku Díky, Ameriko! Rád bych osvobození Plzně oslavil s vámi. Moc se na vás těším, jste báječní,“ dodal.

Lincoln Harner uvedl: „Jsem moc rád, že jsem v Plzni alespoň online. Jsem rád, že jste to nevzdali. Moc děkuji za uspořádání Slavností svobody. Těším se, že příští roku budu v Plzni a dám si pivo.“

S Plzeňany se spojili i další veteráni nebo jejich potomci. Ne vždy se však spojení vydařilo, což byl případ vnuka generála Pattona Georga Pattona Waterse.

„Měl jsem během roku s veterány možnost hovořit. Myslím, že i přes současnou těžkou dobu, která nás rozděluje, je pouto mezi nimi a Plzní hodně silné,“ uvedl Tomáš Raboch.

Primátor města Plzně Martin Baxa na závěr řekl: „Pro veterány nejsou pojmy svoboda a demokracie prázdnými frázemi. Myslím, že Slavností svobody a spojení s Plzní si cení i proto, že nejsou jen oslavou osvobození, ale mají širší kontext, město a jeho obyvatelé se i prostřednictvím Slavností svobody hlásí k principům svobody a demokracie.“

zdroj: www.plzen.eu